Hvordan virker en varmepumpe?
En varmepumpe udnytter den varme, der findes i luften. En luft-til-vand varmepumpe opvarmer din bolig – men den kan også give dig varmt brugsvand. Hvor varmepumpen der hører til et jordvarmeanlæg er placeret inde i kælderen eller i et bryggers, så er en luft-til-vand varmepumpe placeret udenfor dit hus.
En luft-til-vand varmepumpe kan skære op mod 50 % af din varmeregning – og så reducerer den dit samlede CO2-udslip betydeligt. En varmepumpe er ikke lige så effektiv som jordvarme, men den fylder til gengæld heller ikke ret meget. Hvis du bruger et olie- eller gasfyr, vil du kunne spare rigtigt mange penge på din varmeregning med en varmepumpe.
I nedenstående afsnit kan du blive klogere på, hvordan en varmepumpe fungerer i praksis.
Sådan virker en varmepumpe
En luft-til-vand varmepumpe har en indbygget ventilator, der suger udeluften forbi en varmeveksler. Varmveksleren indeholder et kølemiddel med et lavt kogepunkt, som fordamper når det kommer i kontakt med varme. Når kølemidlet fordamper, ledes det ind forbi varmepumpens kompressor.
Varmepumpens kompressor øger trykket i dampen fra kølemidlet, og som resultat heraf stiger dampens temperatur.
Når trykket og temperaturen er hævet via kompressoren, så føres det varme kølemiddel ind til varmepumpens kondensator. Kølemidlet afgiver herefter varme til en vandkreds, som er forbundet til din varmtvandsbeholder og radiatorer eller gulvvarme. Når varmen er afgivet til varmtvandsbeholderen, kan der tappes varmt brugsvand i hanen eller bruserne.
Når kølemidlet har afgivet varme til varmtvandsbeholderen, ledes det tilbage til varmeveksleren. Herefter starter hele processen forfra.
Du kan supplere din varmepumpe med en buffertank, der kan opbevare varmt vand. Dette varme vand kan bruges i perioder, hvor varmepumpen ikke kan producere nok varmt vand til at forsyne husstanden. En buffertank til din varmepumpe kan spare dig for at være afhængig af supplerende opvarmning i din bolig.
Du kan også finde information omkring solcelleanlæg, jordvarme, varmepumper og isolering.
Kilder:
Varmepumpeoversigten