Isolering
Hvis du bor i et hus, der er opført før 1970, så er der god chance for, at din bolig mangler isolering. Der går rigtigt meget varme og energi tabt i dårligt isolerede huse, og det er både dårligt for dig og miljøet. Hvis du har problemer med store varmeregninger, og du bor i et ældre parcelhus, så er en efterisolering en rigtigt god investering. En efterisolering af dit hus vil mindske dit samlede energiforbrug, skære ned på din varmeregning og nedsætte dit samlede CO2-udslip.
En efterisolering af dit parcelhus kan mærkes med det samme. Du skal ikke skrue nær så meget op for dine radiatorer, og hvis du bruger et olie- eller gasfyr, så vil du kunne se at forbrændingsmaterialet holder meget længere. Du bliver altså mindre afhængig af stigende priser på el og olie eller gas – og den årlige besparelse vil således hurtigt tjene investeringen i efterisoleringen hjem.
Få op til 4 gratis og uforpligtende tilbud på isolering
Vores bygninger står for omkring 40 % af vores samlede energiforbrug, og udgifterne forbundet med opvarmning er meget høje. Det er altså et stort problem, at dårligt isolerede huse spilder meget energi hver eneste dag. En efterisolering af dit hus vil gavne hele vejen rundt. Du får flere penge i lommen, du minimerer dit energiforbrug – og dit samlede CO2-udslip bliver markant mindre.
Husets svage punkter
Ældre parcelhuse fra 1970-80’erne har mange svage punkter, når det handler om isolering. Der er derfor god grund til at få foretaget et energieftersyn fra en isolatør. Disse svage punkter er steder, hvor varmen har meget nemt ved at strømme ud – og hvor energitabet er meget stort. I indeværende afsnit kan du læse om de forskellige steder på dit hus, hvor du risikerer store varmetab, såfremt dit hus ikke er ordentligt isoleret.
Taget, loftet og skunken er store energislugere i ældre huse. Mange loftrum og tagbebyggelser på ældre huse er uisolerede, og varmen strømmer således direkte ud af huset. I samme vending har kulden meget nemt ved at trænge ind, og opvarmningen af dit hus bliver derfor meget dyrere. Det samme gør sig gældende ved husets forskellige etageadskillelser. Hvis denne adskillelse ikke er ordentligt isoleret, så har varmen fri adgang til loftet – og dermed fri adgang til at forlade din bolig.
Hvis dine ydervægge i dit hus og din kælder ikke er ordentligt isolerede, så opstår der store energitab – og du kan få problemer med træk og fugt. Det er derfor meget vigtigt, at dine ydervægge er efterisolerede. Både for din og miljøets skyld.
Hvis du bor i et ældre parcelhus, og du har en kælder, så vær opmærksom på at den også skal være isoleret. Hvis din kælder tilmed er uopvarmet og uisoleret, så har kulden fri adgang til boligens resterende rum.
Den sidste punkt du skal være opmærksom på, er husets sokkel. Hvis denne ikke er ordentligt isoleret, så bliver husets fundament en stor synder i forbindelse med varmetab.
Tjek om dit hus er dårligt isoleret
Der kan være flere tegn på, om dit hus er dårligt isoleret. Det optimale er naturligvis at få foretaget et energitjek af en autoriseret isolatør – men der er også ting, som du selv kan gøre, for at blive klogere på isoleringen af dit hus. I indeværende afsnit kan du læse mere om, hvad du selv kan gøre, for at tjekke om dit hus er dårligt isoleret.
Høj varmeregning?
Hvis du har problemer med høje varmeregninger, så kan dårlig isolering være synderen. Du kan spare helt op mod 30 % på din varmeregning, ved at få efterisoleret dit hus.
Det samme gør sig gældende, hvis du ofte er generet af træk og kulde. Det kan meget vel være et tegn på, at dine fuger og vinduer er utætte. Hvis du får efterisoleret dine vægge, dit loft og din kælder – så får husets indvendige overflader en højere temperatur, og du vil ikke kunne mærke kuldestrålingen nær så meget. Hvis du endvidere får efterset dine fuger, så vil du kunne mindske risikoen for træk rigtigt meget.
Et andet problem forbundet med kolde vægge, er ikke kun kuldestråling og træk. Det giver også anledning til skimmelsvamp. Når husets varme luft rammer de kolde, dårligt isolerede vægge – så bliver luften kondenseret, og der kan begynde at gro svamp. Skimmelsvamp opstår ikke udelukkende af denne grund, men kolde, dårligt isolerede vægge skaber meget fugt, som danner grobund for skimmelsvamp.
Gammelt hus?
Hvis du bor i et gammel hus fra eksempelvis 1960’erne, så blev huset opført i en tid, hvor der ikke var strenge krav til isoleringen af huse. Det er derfor af stor betydning, hvornår dit hus blev opført. Sidenhen er der blevet opsat strengere og strengere krav til nye bebyggelser, men hvis dit hus er af ældre dato – så var reglerne ikke gældende.
Du kan i denne forbindelse gå dit hus igennem, og tjekke om huset er blevet efterisoleret siden da. Hvis du eksempelvis overvejer at skrotte dit gamle olie- eller gasfyr til fordel for en moderne og miljøvenlig varmepumpe, så er det ydermere meget vigtigt, at dit hus er korrekt isoleret.
Få op til 4 gratis og uforpligtende tilbud på isolering
Hvis du er mere interesseret i isolering, så kan du læse mere om:
– Hvad er en kuldebro?
– Har isolering indflydelse på indeklimaet?
Du kan også finde informationer omkring solcelleanlæg, jordvarme og varmepumper.