Hvad er en kuldebro?

En kuldebro er huller i isoleringen eller hvor isoleringen ikke slutter helt tæt. Dette resulterer i striber på dit loft, og at varmen har let ved at slippe ud. En kuldebro i din bolig får det derfor til at føles, som om der er træk. En mur eller væg kan være en kuldebro, men mindre konstruktioner i boligen kan også danne en kuldebro.

En kuldebro i din bolig vil oftest vise sig som mørke striber på dit loft eller væg, fordi støv eller snavs sætter sig i den kondens der opstår, når varme og kulde mødes. En kuldebro opstår som regel pga. manglende isolering, eller grundet forskel på de materialer der er anvendt i boligen.

Når en kuldebro opstår i forbindelse med manglende isolering, så kan det være fordi at den eksisterende isolering ikke er tæt – eller fordi der mangler isolering nogle steder. Med årene synker eller forrykkes isoleringsmaterialet, hvorfor ældre huse ofte kan have kuldebroer.

Konsekvenser


En kuldebro i din husstand øger varmetabet og skaber fugt. Det er derfor ret vigtigt, at dette bliver udbedret hurtigt – således at du kan spare på varmeregningen, og mindske fugten i din bolig. Indeklimaet kan forværres betydeligt, hvis din bolig har en kuldebro, fordi fugten giver anledning til skimmelsvamp.En kuldebro kan relativt let opdages, hvis den viser sig som striber på dit loft eller din væg. Ved ældre huse, der er isoleret med masonit-plader, kan en kuldebro vise sig som pletter omkring søm og skruer.

Den mest effektive måde at opdage en kuldebro på, er ved at fotografere væggene eller loftet med et termografisk kamera. Dette giver et billede af temperaturerne på husets overflade, hvorfor du hurtigt kan se, hvor der er varmetab.

Du kan også finde information omkring solcelleanlæg, jordvarme, varmepumper og isolering.

Kilder
Rockwool
Bolius

 

Pin It on Pinterest