Varmepumper
En varmepumpe er den miljøvenlige erstatning for et olie- eller gasfyr. Hvis du bruger et slidt olie- eller gasfyr til at varme din bolig op med – så er det måske på tide, at du kigger nærmere på en miljøvenlig og energieffektiv varmepumpe. En varmepumpe reducerer dit CO2-udslip markant, og giver dig muligheden for at skære op mod 50 % af din varmeregning. Solen opvarmer både vores jord og luft – og med en varmepumpe kan du udnytte dette.
Jordvarme er den mest effektive løsning, men da det kræver et stort have- eller jordareal, er det ikke ideelt eller muligt for alle boligejere. Her har du i stedet muligheden for at installere en såkaldt luft-til-vand varmepumpe. Denne type varmepumpe giver dig også store besparelser på din varmeregning. Hvis du i øjeblikket varmer din husstand op med et olie- eller gasfyr, så vil du formentlig kunne betale varmepumpen tilbage i løbet af 8-10 år, fordi du sparer udgifterne forbundet med de dyre olie- eller gasregninger. Med en luft-til-vand varmepumpe kan du både få opvarmet din husstand og få varmt brugsvand.
En varmepumpe er særligt velegnet, hvis du har vandbårne radiatorer – eller vandbåren gulvvarme. Dette vil give dig den mest energieffektive opvarmning og den mindste varmeregning. Hvis du har fjernvarme i din husstand, så vil det formentlig ikke kunne betale sig at installere en varmepumpe (ENS, 2012).
Komponenter
En varmepumpe er som et omvendt køleskab, der varmer din bolig og dit brugsvand op. En varmepumpe pumper termisk energi fra ét reservoir til et andet. En varmepumpe har brug for strøm, for at kunne fungere – men de moderne og miljøvenlige varmer pumper giver dig 2,5-3,5 gange så mange watt tilbage i varme, som varmepumpen forbruger i strøm. Du får således omtrent tre gange så meget varme, som du betaler for.
Selve varmepumpen er en boks, der bliver placeret udenfor dit hus. En varmepumpe består af en ventilator, en varmeveksler og en kompressor. Hertil skal du have installeret en varmtvandsbeholder.
Ventilatoren suger udeluften forbi varmeveksleren. Her bliver varmen fra luften overført til et kølemiddel. Kompressoren i varmepumpen hæver trykket – og selve temperaturen i kølemidlet. Det opvarmede kølemiddel ledes ind til din varmtvandsbeholder, der er placeret inde i din husstand. Kølemidlet opvarmer vandet i varmtvandsbeholderen, og efter varmen er afgivet, løber kølemidlet tilbage til varmepumpen.
Normalvis består dette varmepumpe-anlæg også af en indedel, der fungerer som styreelektronik.
Der kan i Danmark blive meget koldt om vinteren, og her kan det knibe med at holde temperaturen på brugsvandet oppe. Derfor installerer man gerne en elpatron, der sikrer varmt brugsvand i de meget kolde perioder.
Levetid
Levetiden på en luft-til-vand varmepumpe forventes at være på +20 år (ENS, 2012). Moderne varmepumper fungerer normalvis problemløst – og mange installatører giver garanti på varmepumpen på helt op til 10 år.
En gennemsnitlig familie på fire personer, der bor i et hus på 130 kvadratmeter, vil kunne spare op mod 9.500 kroner årligt ved at investere i en luft-til-vand varmepumpe i stedet for et olie- eller gasfyr. Det giver altså et overskud på varmeregningen i +15 år, hvorfor en luft-til-vand varmepumpe er en økonomisk og miljøvenlig investering.
Overvejelser
En varmepumpe er investering på omkring 80.000 kroner – så det er en stor investering, der naturligvis kræver megen overvejelse. En luft-til-vand varmepumpe har en lang levetid, og giver dig en stor årlig besparelse. Der er dog andre ting, der skal tages med i overvejelserne – og i indeværende afsnit kan du læse om nogle af de ting, som du skal tage med i din beslutning.
En luft-til-vand varmepumpe afgiver en del lyd. Den afgiver mere lyd end varmepumpen i et jordvarmeanlæg – og årsagen er ventilatoren. Om vinteren, hvor luften er meget kold, larmer varmepumpen mere end vanligt, da den skal afises med jævne mellemrum. De fleste moderne varmepumper er forholdsvist lydsvage – men det anbefales ikke, at du stiller den tæt på dit soveværelsesvindue eller tæt på din nabo. Det er dog ret nemt at finde et godt sted til varmepumpen, da den ikke nødvendigvis behøver at være tæt på varmtvandsbeholderen.
En varmepumpe er mest effektiv sammen med gulvvarme, hvor der ikke er behov for en høj fremløbstemperatur. Jo lavere krav til fremløbstemperaturen i varmesystemet, des mere effektiv er varmepumpen. Vandet i gulvvarmerørene er normalvis ikke over 35 grader, og en varmepumpe er derfor velegnet i samspil med vandbåren gulvvarme. Varmepumpen kan sagtens levere den højere fremløbstemperatur som radiatorer behøver, men effektiviteten er ikke så høj som ved gulvvarme.
Du skal være opmærksom på varmepumpens COP-tal. Dette COP-tal er et udtryk for varmepumpens energieffektivitet. Varmepumpens COP-tal fortæller noget om hvor meget varme den giver, i forhold til den effekt pumpen forbruger. Dette tal fortæller med andre ord, hvor mange kilowatt varme der produceres for hver kilowatt elektricitet der bruges. Hvis en varmepumpe har et COP-tal på 3, så betyder det, at pumpen producerer 3 kilowatt varme for hver kilowatt elektricitet den forbruger.
Gør dig klart om dit hus har en god isolering, da en luft-til-vand varmepumpe ikke fungerer optimalt i et dårligt isoleret hus.
Hvis du mere interesseret i varmepumper, så kan du læse mere om:
– Hvordan virker en varmepumpe?
– Hvad er en varmepumpes COP-tal?
Du kan også finde information omkring solcelleanlæg, jordvarme og isolering.
Kilder:
Energistyrelsen
Varmepumpeoversigten
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet